Staatssecretaris EZK Mona Keijzer bezoekt Keukenhof: “Ik ben blij met het gesprek wat ik vandaag heb gevoerd en wat ik heb gezien”

“Keukenhof is uniek en ligt er prachtig bij! Ik begrijp de teleurstelling dat het park nog niet open kan, maar ik ben blij met het gesprek wat ik vandaag heb gevoerd en wat ik heb gezien. Dit neem ik weer mee in de gesprekken die we continu voeren binnen het kabinet om te kijken wat er wel kan, wanneer het epidemiologisch beeld dat weer toelaat”, aldus Keijzer.

De huidige, landelijke regels maken het nog onmogelijk om bezoekers te ontvangen. Keukenhof is echter klaar om veilig en verantwoord open te gaan binnen de coronarichtlijnen. Dit jaar alleen als wandelpark, in de buitenlucht. “Dit is vergelijkbaar met ieder willekeurig park in Nederland. Onbegrijpelijk dat dit niet kan”, stelde Bart Siemerink, directeur van Keukenhof.

Een week nadat Keukenhof de mededeling kreeg dat het park niet open mag op de geplande datum ontvingen Bart Siemerink en Jaap Bond, boegbeeld van de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, de staatssecretaris van EZK in de kleurrijke etalage van de Nederlandse sierteelt.

Bond: ”Keukenhof is de etalage van 700 bloembollen- en bloemenbedrijven. Voor hen is het belangrijk om hun mooiste producten te kunnen tonen aan een breed publiek. Afgelopen jaar is er geen enkele beurs of show doorgegaan en dat is niet goed voor de afzet.”

Keukenhof overhandigde Mona Keijzer het plan waarmee het als wandelpark open zou kunnen gaan; veilig en gecontroleerd en met een beperkt aantal bezoekers. Het park is 32 ha groot (50 voetbalvelden) en heeft 15 kilometer wandelpad. Er kunnen alleen vooraf online tickets geboekt worden met een tijdslot. Er zijn mechanische toegangspoorten met scanfunctie geplaatst zodat er nergens fysiek contact is met medewerkers. Alle gebouwen en kassa’s blijven gesloten en er zijn professionele toezichthouders, signing en beschermende voorzieningen.

“Juist in deze tijd dat er zoveel behoefte is om weer iets te gaan doen, kan Keukenhof helpen om mensen een dagje uit te bieden in een veilige en gecontroleerde omgeving”, aldus Siemerink.Omdat er niet internationaal gereisd wordt, verwacht Keukenhof dit jaar alleen Nederlands bezoek. In 2019 brachten, in de 8 weken dat het park open is in het voorjaar, 300.000 Nederlanders een bezoek aan Keukenhof.

Keukenhof levert een grote bijdrage aan de werkgelegenheid in het voorjaar. In 2019 waren er 1.300 seizoensmedewerkers aan het werk. Daarnaast zijn er nog duizenden arbeidsplaatsen verbonden aan Keukenhof die nu ook niet aan het werk kunnen, zoals buschauffeurs, gidsen, horecamedewerkers, technische leveranciers, etc. De economische schade is enorm.

Zodra het mogelijk is om wel open te gaan, zal Keukenhof dat doen. Het park komt al prachtig in bloei en is klaar voor de bezoekers.