Vandaag is het transport met bloemen voor het Sint-Pietersplein vertrokken vanuit Lisse. Mgr. Van den Hende, bisschop van Rotterdam en voorzitter van de Nederlandse Bisschoppencon-ferentie, kwam naar Keukenhof om de bloemen te zegenen voor vertrek.

Ruim 1 miljard mensen kijken jaarlijks naar het uitspreken van het Urbi et Orbi, de zegen die door Paus Fransiscus wordt uitgesproken. De Nederlandse sierteeltsector verzorgt al sinds 1986 de bloemversiering voor de Paasviering op het Sint-Pieterplein in Rome. Een traditie waar bijna een einde aan kwam, doordat het financieel niet meer haalbaar leek om de bloemenpracht te realiseren. Na intensief overleg met betrokken partijen en leveranciers bleken er toch nog mogelijkheden te zijn. Piet van der Burg uit Berkel en Rodenrijs heeft al eerder projecten voor het Vaticaan verzorgd en kijkt uit naar deze nieuwe uitdaging.

Van der Burg vindt het een ontzettende eer om, samen met een team van tientallen vrijwilligers en Nederlandse kwekers. de bloemenpracht te verzorgen. ‘In twee dagen tijd schikken we onder andere 35.000 bolbloemen en bijna 2.000 Avalanche rozen tot een bloemenzee. De anthurium is tot hoofdbloem verkozen. Deze typische hartvormige bloem staat symbool voor gastvrijheid. Het wordt een grote bloemenpracht in Vaticaan.’

Koninklijke Van der Slot transport heeft speciaal voor dit transport een vrachtwagen bestickerd. Zo kunnen weggebruikers van Keukenhof tot Rome het transport van deze bijzondere bloemen herkennen.

Aan de jaarlijkse reis naar Vaticaanstad gaat veel voorbereiding vooraf. Het is een nauwkeurig afgesteld proces, zodat alle bloemen en materialen precies op tijd beschikbaar zijn voor het arrangement op het Sint-Pietersplein. Eenmaal in Vaticaanstad worden de arrangementen op Goede Vrijdag gemaakt. Waarna op Paaszaterdag de beplanting in orde wordt gemaakt.