Voor het derde jaar in successie is Keukenhof het decor van het Nationaal Bloembollen Congres. Dit vindt plaats op donderdag 14 maart as. Het evenement begint om 14.30 uur en eindigt met een feestelijk buffet ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van de bloemententoonstelling. Inschrijven kan vanaf vandaag via de website keukenhof.nl/congres.

Het congres heeft als thema: ‘De toekomst is al lang begonnen’. Waar duurzaamheid eerder een ambitie was, is dat inmiddels het uitgangspunt geworden. Om toekomstbestendig te zijn moeten de meeste bedrijven onder andere bodem- en waterkwaliteit verbeteren. Veel gesprekstof op het congres zal dus gaan over innoveren en samenwerken.

Met deze invalshoeken wordt gehoor gegeven aan de voorkeur van de ca. 250 bezoekers van vorig jaar. Zij vulden de termen ‘innovatie’ en ‘samenwerking’ spontaan in, toen werd gevraagd naar hun themasuggestie voor het congres van 2024.

Foto-onderschrift: Landbouwjournaliste Esther de Snoo is dagvoorzitter van het congres

Dagvoorzitter: Esther de Snoo
Het congres staat onder leiding van dagvoorzitter Esther de Snoo  (hoofdredacteur Nieuwe Oogst). Zij is een ervaren landbouwjournalist. Ze kent de agrarische sector van binnenuit. Ontwikkelingen in de land- en tuinbouw weet ze als geen ander te duiden. Ze is ook regelmatig als deskundige te zien in talkshows en actualiteitenrubrieken op tv..

Tijdens het congres wordt onder meer aandacht besteed aan het samenwerkingsinitiatief Regiocertificering. Dat is een manier waarop per teeltregio wordt afgesproken hoe bedrijven meegaan in het Provinciaal Plan voor het Landelijk Gebied (PPLG). In dit plan wordt per provincie vastgelegd hoe de milieudoelen van het kabinet worden gerealiseerd. Bedrijven met een regiocertificaat kunnen verder, bedrijven zonder hebben een onzekere toekomst. De verwachting is dat handelsbedrijven geen bloembollen accepteren als ze afkomstig zijn van een bedrijf zonder regiocertificaat.

Meer informatie over het congres lezen