LISSE – Bloemententoonstelling Keukenhof opent haar deuren op 21 maart 2024. Het is dan 75 jaar geleden dat de bloemententoonstelling voor het eerst voor het publiek geopend is. Gedurende de openingsperiode van bijna acht weken bezoeken 1,4 miljoen mensen vanuit de hele wereld de bloemententoonstelling. Keukenhof levert daarmee een grote bijdrage aan de toeristische- en de sierteeltsector in Nederland.
Missie
Keukenhof is het internationale en zelfstandige showvenster van de Nederlandse sierteeltsector, met de nadruk op bolbloemen.
Keukenhof 75 jaar
Bloemententoonstelling Keukenhof viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Het wordt een feestelijk seizoen met een jubileumtentoonstelling en tal van andere activiteiten. 75 word je niet zomaar. Keukenhof is dankbaar en trots om dit feest te vieren met bezoekers, bloembollenkwekers, inwoners, overheid, medewerkers en allen die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van het park. Dit alles is natuurlijk niet vanzelf gegaan. Gedurende 75 jaar is er door een groot aantal mensen met enthousiasme gewerkt om de bloemententoonstelling uit te bouwen tot wat het nu is: Keukenhof. Keukenhof opende haar deuren in 1950 en is sindsdien uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen.
Landgoed Keukenhof
Bloemententoonstelling Keukenhof ligt midden in de bloeiende Bollenstreek. De bloemententoonstelling van 32 ha is onderdeel van Landgoed Keukenhof met een omvang van 250 hectare en16 Rijksmonumenten. Kasteel Keukenhof werd in 1641 als buitenplaats gebouwd door een rijke Amsterdamse koopman. Pas later kwam het landgoed in adellijke handen. De Engelse landschapstuin is ontworpen in 1857 door Zocher en is nog altijd de basis voor het Keukenhofpark van nu.
Keukenhof voor “het vak”: de bloembollen-, bloemen- en plantensector
Keukenhof is het platform voor de Nederlandse sierteeltsector. Ze biedt de bloembollen-, bloemen- en plantenkwekers een unieke etalage voor hun producten. Jaarlijks wordt het park opnieuw ontworpen. De ontwerper van Keukenhof laat zich inspireren door de (mode)trends en past de wensen van de bloembollenkwekers toe in het ontwerp. De bezoekers nemen zo nieuwe ideeën mee naar huis, die zij zelf toe kunnen passen. Ook in de bloemenshows worden door de arrangeur de nieuwste trends toegepast. Zo versterken Keukenhof en de kwekers elkaar.
In drie paviljoens worden door een arrangeur prachtige bloemenshows gemaakt. 600 kwekers en handelsbedrijven leveren hun mooiste bloemen en planten voor deze shows. Zo krijgen ook rozen, orchideeën en al die andere bloemen waar Nederland zo bekend om is, een mooie etalage.
Er worden regelmatig vakbijeenkomsten voor bloembollen– en bloemenkwekers georganiseerd waarbij vakgenoten elkaar ontmoeten en inspireren.
Van de bezoekers aan Keukenhof heeft 15% een professionele band met de bloemensector.
Het park
In het historische park uit 1857, dat in de Engelse landschapsstijl is ontworpen door Zocher, komen de bloembollen prima tot hun recht. Van oorsprong ligt de nadruk op bloembollen, maar Keukenhof biedt haar bezoekers ook mooie bomen, struiken, planten en bloemen.
Veertig tuinmannen van Keukenhof planten ieder jaar 7 miljoen bloembollen in het 32 ha grote park. Na afloop van het seizoen starten de voorbereidingen voor het volgende jaar: rooien, planten en bloeien. Om Keukenhof steeds een ander gezicht te geven, worden ieder jaar verschillende nieuwe ontwerpen gemaakt. Er worden 1.600 soorten bolgewassen gebruikt, waarvan 800 soorten tulpen. Deze worden zo gecombineerd dat het park ieder voorjaar bijna 8 weken bloeit.
Keukenhof inspireert haar bezoekers met verschillende stijlen in tuinen, waarbij bloembollen en bolbloemen een belangrijke rol spelen. De onderdelen van het park variëren van de Engelse landschapstuin tot een baroktuin in Franse stijl. Andere delen van het park geven verrassende zichtlijnen en spannende doorkijkjes. De oude bomen geven het park echt karakter.
In de natuurtuin en het Molenbos worden heesters en vaste planten gecombineerd met verwilderde bolgewassen. De historische tuin toont de oude tulpenrassen die soms al vier eeuwen lang geteeld worden. Zo wordt de bezoeker door de bloeiende tulpen meegenomen in de geschiedenis van de tulp: de reis van de bergen in Azië naar de geestgronden langs de kust in Holland.
In de inspiratietuinen doen bezoekers ideeën op voor de eigen tuin. Er is een tropische en een romantische tuin en door gebruik en bloembollen in allerlei bakken en potten ervaart de bezoeker dat iedere tuin of balkon geschikt is voor een eigen kleine Keukenhof.
De verschillende soorten bloemen krijgen ieder een podium in een van de paviljoens. Zo staat in het Beatrix paviljoen de orchideeën- en anthuriumshow en in het Oranje Nassau paviljoen onder andere de rozen, chrysanten, gerbera’s en narcissenshow. Deze paviljoens kennen ieder een eigen thema, dat samen met de bloemenkwekers wordt vastgesteld. De thema’s sluiten aan bij de gelegenheden waarbij veel bloemen worden gebruikt, zoals het huwelijk, bijzondere feestdagen en binnenhuisarchitectuur.
Voor kinderen heeft Keukenhof een doolhof, een speel- en dierenweide en een Nijntje speeltuin. Een informatieve speurtocht leidt hen langs de mooiste plekjes in het park.
De molen in Keukenhof is meer dan een eeuw oud. Hij werd in 1892 in Groningen gebouwd en was in gebruik als poldermolen. In 1957 kocht de Holland Amerika Lijn de molen en schonk hem aan Keukenhof.
Keukenhof heeft een beeldencollectie van ca. 100 sculpturen die goed passen in het park; jaarlijks krijgen vele kunstenaars de gelegenheid om hun werken te exposeren.
Publiciteit
Keukenhof is een geliefde plek om selfies te maken. Deze foto’s van bezoekers gaan de hele wereld over via social media. Ze bereiken zo miljoenen consumenten.
Ook pers uit de hele wereld bericht graag over Keukenhof en de bloeiende bollenvelden: typisch Hollands, de lente en bloemen in alle kleuren.
Het is mooi wat bloemen doen. We overweldigen bezoekers uit de hele wereld met Nederlandse voorjaars-bolbloemen. De positieve energie van bloemen verbindt bezoekers. In het park worden miljoenen foto’s geschoten voor sociale media.
Toeristisch belang
Keukenhof is een gezichtsbepalend icoon: voor de sierteeltsector, voor de Bollenstreek en voor Nederland. In het voorjaar zijn Keukenhof en de bloeiende bollenvelden de aanleiding om ons land te bezoeken; er zijn dan nog weinig andere publiekstrekkers. Het park is een “must see” bestemming in de reisprogramma’s.
Keukenhof werkt samen met grote toeristische partners om Nederland te promoten. Het belang van Keukenhof voor het toerisme in Nederland is groot. Jaarlijks bezoeken 1,4 miljoen mensen uit meer dan 100 landen Keukenhof. 80% van de bezoekers komt uit het buitenland. De belangrijkste herkomstlanden zijn Nederland, Duitsland, Verenigde Staten, Frankrijk en Verenigd Koninkrijk.
De aantrekkingskracht van Keukenhof is niet alleen belangrijk voor de sierteeltsector maar ook voor de horeca, de detailhandel, verblijfsaccommodaties, vervoersmaatschappijen, musea en andere attracties en evenementen.
Ontstaan van Keukenhof
Keukenhof is een initiatief van een aantal bloemenbollenkwekers en exporteurs die een showtuin voor hun producten wilden creëren. Zij kozen in 1949 voor hun etalage op een ideale locatie: de tuin rondom Kasteel Keukenhof.
Jacoba van Beieren is al vele jaren de gastvrouw van Keukenhof. Zij was in de vijftiende eeuw de eigenaresse van het gebied waar Keukenhof nu ligt. Toen was het nog ongerept duingebied dat werd gebruikt voor de jacht en het verzamelen van kruiden voor de keuken van Slot Teylingen. Daar is de naam Keukenhof aan ontleend. Gravin Jacoba van Beieren werd in 1401 geboren en stierf in 1436. Ze regeerde van 1417 tot 1433 over Holland, Zeeland en Henegouwen. ‘Never a dull moment’ is misschien de beste kwalificatie van het leven van de ietwat onstuimige dame, die vier keer trouwde, een paar jaar gevangen zat en al dan niet gedwongen een tijdje in Engeland verbleef. Oorlog voeren lijkt één van haar favoriete bezigheden te zijn geweest – zelfs voormalige echtgenoten spaarde ze in dat opzicht niet. In 1433 moest zij afstand doen van al haar graafschappen. Zij trok zich terug en stierf aan tuberculose in Slot Teylingen, niet ver van Keukenhof.
Koninklijke belangstelling
Keukenhof heeft zich vanaf het eerste jaar van opening in 1950 mogen verheugen in een grote belangstelling van het Koninklijk Huis. Koningin Juliana was in dat jaar
beschermvrouw van de tentoonstelling. Zowel privé als in functie heeft zij Keukenhof vele malen bezocht, vaak ook in het kader van staatsbezoeken en in gezelschap van de vier
prinsessen en Prins Bernhard. De prinsessen hebben ooit plaatsgenomen in de jury van de tuinbeoordelingswedstrijd, waarvan de ingevulde deelnemerskaarten bewaard zijn gebleven. Het koninklijk paar zette in 1962 een bezoek aan Keukenhof zelfs op het programma van het 25 jarig huwelijksfeest.
De 25e editie van Keukenhof in 1974 was een bijzondere gebeurtenis en krijgt een extra
feestelijk cachet, omdat Koningin Juliana bereid is de officiële opening te verrichten. Zij stelt het nieuwe, naar haar genoemde paviljoen in gebruik.
De openingshandeling werd meerdere malen uitgevoerd door leden van het Koninklijk Huis: Koningin Beatrix, Prinses Margriet en door destijds nog Prins van Oranje. Het planten van de koningslinde in 2001 door mevrouw Máxima Zorrequieta was zelfs één van de eerste officiële presentaties van de toekomstige koningin aan het Nederlandse volk.
Buitenlandse koninklijke gasten waren er regelmatig, waaronder het Noorse, Britse, Belgische en Spaanse koningspaar en de Zweedse koninghuis. In 2023 bezocht First lady Brigitte Macron vergezeld door Koningin Máxima het park. Het bezoek maakte onderdeel uit van het staatbezoek van de Franse president aan Nederland.
Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet opende de 75ste jubileumeditie van Keukenhof in 2024 met een Symphony of Colours
Wetenswaardigheden Keukenhof
• Het mooiste lentepark ter wereld is ieder voorjaar bijna 8 weken geopend
• Keukenhof ontving in 2023 1,4 miljoen bezoekers, waarvan 80% uit het buitenland
• Het park is 32 hectare groot; het gehele Landgoed Keukenhof inclusief Kasteel Keukenhof is 250 hectare met 16 rijksmonumenten
• Jaarlijks worden 7 miljoen bloembollen geplant in meer dan 1600 variëteiten
• De bloembollen worden geleverd door 100 “exposanten”: bloembollenkwekers en exporteurs
• Jaarlijks wordt ruim 7.000 kilo éénjarig graszaad gezaaid
• Er loopt totaal 15 kilometer wandelpad door Keukenhof
• Er staan in Keukenhof meer dan 2.500 bomen in meer dan 100 verschillende soorten
• Er staan ruim 100 soorten prunussen (kersenbloesems) die prachtig bloeien
• Er is een collectie van ca.75 kunstobjecten van diverse kunstenaars.
• In de historische tuin bloeien authentieke tulpen uit de 16de en 17de eeuw, die de ontwikkeling van 400 jaar tulpenteelt in Nederland laten zien
• Inspiratietuinen geven tuin-ideeën en tips voor de consument
• In de omgeving van Keukenhof kunnen diverse fietstochten worden gemaakt
• Met fluisterboten kan gevaren worden langs de bollenvelden rond Keukenhof
• De molen uit 1892 staat sinds 1957 in Keukenhof
• Carolus Clusius bracht de eerste tulpen naar Nederland in 1594
• Rond 1857 werd het oorspronkelijke parkontwerp gemaakt door vader en zoon Zocher, tuinarchitecten uit Haarlem
• In 1949 ontwikkelde een groep bloembollenkwekers en exporteurs het idee voor een tentoonstelling als etalage voor het bloembollenvak