Show navigation

Spreekbeurt

Wat leuk dat je je spreekbeurt wilt houden over Keukenhof! Hieronder tref je veel informatie aan over Keukenhof die je kunt gebruiken in je spreekbeurt. Onderaan de pagina zie je ook de 'Library', een bibliotheek met foto's die je mag gebruiken om je spreekbeurt kracht bij te zetten. Heel veel succes!

Keukenhof: een wereldwijd begrip

Keukenhof is het mooiste lentepark van de wereld! Een tuin vol bloemen die je van heel dichtbij kunt bekijken. Keukenhof laat zowel nieuwe soorten als bloemen die al heel lang favoriet zijn, zien.

Bij Keukenhof krijgen kwekers de kans om hun bloemen aan de wereld te laten zien. Het park wordt dan ook als het internationale showvenster van de Nederlandse sierteelt gezien. In 8 weken tijd laat Keukenhof 7 miljoen voorjaarsbloeiende bloembollen zien. Deze bloembollen worden geleverd door 100 inzenders.

Naast de bolbloemen worden in meer dan 20 bloemenshows snijbloemen en potplanten gepresenteerd door 500 bloemenkwekers.

De geschiedenis van Keukenhof

De geschiedenis van Keukenhof gaat terug tot de 15de eeuw. Gravin Jacoba van Beieren (1401-1436) haalde uit het Keukenduin groente en fruit voor de keuken van kasteel Teylingen. Ook werd op dit stuk grond gejaagd op wild. Gravin Jacoba van Beieren regeerde van 1417 tot 1433 over Holland, Zeeland en Henegouwen. Ze trouwde vier keer, zat een paar jaar gevangen en verbleef al dan niet gedwongen een tijdje in Engeland. Oorlog voeren lijkt één van haar favoriete bezigheden te zijn geweest. In 1433 moest zij afstand doen van al haar graafschappen. Zij trok zich terug en stierf slechts 35 jaar oud aan tuberculose in Slot Teylingen, niet ver van Keukenhof.

In 1641 werd kasteel Keukenhof gebouwd en het landgoed groeide uit tot een oppervlakte van ruim 200ha.

In 1857 werd de tuin rondom het kasteel opnieuw ingericht. Dat park, in Engelse landschapsstijl, vormt nog altijd de basis van Keukenhof.

In 1949 bedacht een aantal bloembollenkwekers en -exporteurs het plan om op het landgoed een tentoonstelling van voorjaarsbloeiende bloembollen te maken. Dat werd het lentepark Keukenhof.

In 1950 ging het park voor het eerst open. Het was direct een succes: 236.000 bezoekers.

De molen in Keukenhof is meer dan een eeuw oud. Hij werd in 1892 in Groningen gebouwd. Eigenlijk was het een poldermolen. In 1957 kocht de Holland Amerika Lijn de molen en schonk hem aan Keukenhof.

In 2019 is Keukenhof voor de 70e keer open.

Bezoekers aan Keukenhof

Er komen veel toeristen naar Nederland om de tulpen, molens, Rembrandt en de grachten in Amsterdam te zien. Maar toeristen willen ook naar Keukenhof. Elk jaar komen er 1 miljoen bezoekers naar Keukenhof uit meer dan 100 landen. 75% van de bezoekers komt uit het buitenland. Deze bezoekers komen dan vooral uit Duitsland, Verenigde Staten, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en China. Het aantal toeristen uit Amerika, China, India en Zuid-Oost Azië stijgt sterk.

Als mensen in het buitenland aan Nederland denken, denken ze al snel aan Keukenhof. De website van de bekende reisgids Lonely Planet opent bijvoorbeeld met een tekst over Keukenhof. En Wikipedia laat slechts één foto van Nederland zien: van Keukenhof.

Het verhaal achter Keukenhof

Veertig tuinmannen van Keukenhof planten ieder jaar de bollen. Als het seizoen is afgelopen, worden de bollen weer uit de grond gehaald. In het najaar worden nieuwe bollen weer geplant. Om Keukenhof er steeds anders uit te laten zien, wordt elk jaar een nieuw ontwerp gemaakt voor de beplanting. Er wordt rekening gehouden met welke bollen vroeg bloeien en welke later bloeien, zodat bezoekers tijdens de hele openstelling van bloeiende bolbloemen genieten. De zeven miljoen bloembollen voor de beplanting worden gratis geleverd door honderd inzenders.

Inspiratietuinen

In de inspiratietuinen doen bezoekers ideeën op voor de eigen tuin. Zo zijn er onder andere een Engelse landschapstuin, een Hipster garden, een Cupido Garden en een Delfts Blauw Tuin.

De historische tuin biedt oude tulpenrassen en toont aan de hand van deze bijzondere rassen de lange reis die de tulp heeft afgelegd voordat hij in Nederland arriveerde.

Keukenhof heeft een mooie beeldencollectie van ca. 100 werken, die gekenmerkt wordt door een grote verscheidenheid aan stijlen.

Bloemenshows op Keukenhof

In de paviljoens wisselen 20 bloemen- en plantenshows elkaar af. Hier laten de kwekers een enorme verscheidenheid aan bloemen en planten, in alle kleuren en vormen zien. De kwekers laten hier hun beste producten zien. Een vakkundige jury beoordeelt welke bloem de beste is in zijn categorie. Ook de consument beoordeelt de bloemenshows en kiest de mooiste uit.

Tulpomania

Als mensen aan Nederland denken, denken ze waarschijnlijk direct aan de tulp. Om te laten zien hoe dat zo gekomen is, heeft Keukenhof een tentoonstelling over de geschiedenis van de tulp, de tulpomanie in de 17e eeuw en de tulp van nu als hedendaags icoon. Dat is de tentoonstelling Tulpomania.

Het verhaal van de tulp is indrukwekkend. Bollen die goud waard waren, diefstal, een bergbewoner die zich thuis voelt in het Nederlands klimaat. Maar ook is er het verhaal van de zwarte tulp en zijn er beroemdheden die hun eigen tulp kregen. In Tulpomania kun je je eigen tulp dopen en zie je hoe tulpen worden gekweekt. Experts geven tips en adviezen voor het gebruik van bloembollen in uw eigen tuin.

Thema 2019: Flower Power

Elk jaar werkt Keukenhof met een thema. Keukenhof staat in 2019 in het teken van Flower Power, de kracht van bloemen.

Feiten Keukenhof

  • Keukenhof is 8 weken per jaar geopend
  • Keukenhof ontvangt jaarlijks 1 miljoen bezoekers
  • 75% van de bezoekers komt uit het buitenland
  • Het park is 32 hectare groot
  • Jaarlijks worden 7 miljoen bloembollen geplant
  • Keukenhof biedt 20 bloemenshows
  • De bollen worden door 100 inzenders geleverd
  • 500 kwekers en handelaren werken mee aan de bloemenshows
  • 7 inspiratietuinen met tuinideeën voor de consument
  • Beeldentuin met ca. 100 kunstwerken